Resepi Kuzi Ayam Kelantan

10:29 PM

Disebab tahun kita tidak dapat beraya bersama mengunjungi sanak  sedara, mama ija turunkan disini resepi kegemaran keluarga kita kuzi ayam. Resipi ini mungkin tidak tepat dari segi sukatannya, tapi tak lari jauh sangat,  boleh lah adjust mana yg patut.

Nah terima lah dari mama ija. Mama ija postkan awal supaya korang boleh study dan buat perancangan.

 Harap tak ada yang nangis di hari raya nanti. Salam sayang utk semua. šŸ˜

Untuk seekor ayam šŸ”


A
- serbuk rempah kurma adabi (50g)
- serbuk kaskas (15g)
# kulit kayu manis (½inci)
#bunga lawang (sekuntum)
# bunga cengkih (5biji)
# buah pelaga (5biji)
# biji buah pala (½biji)
# lada putih (1sudukecil)

p/s:    # ditumbuk halus


B
- marinate ayam dengan bawang putih dan halia yang ditumbuk
- goreng ayam (½ masak)
- goreng hati ayam, kacang dan kismis


C (kuah)
- susu cair (½tin)
- tomato sauce (5sudumakan)
- kerisik bawang (3sudumakan)


D
- minyak sapi (3sudumakan)
- bawang putih (10biji)
- halia (1½ biji)



Cara Memasak

1) panaskan minyak sapi, tumis bahan D hingga kekuningan. Masukkan bahan A  dan 1 cawan air. Tumis hingga kering, naik minyak dan naik bau.


2) masukkan 2 cawan air, masukkan bahan C , kacau hingga rata dan sedikit pekat. Masukkan garam dan gula hingga kuah kuzi cukup rasanya (masam, masin dan manis)


3) masukkan bahan B
- masukkan ayam yang telah ½ masak dan tambah in 1 cawan air lagi
- kacau dan biarkan ayam masak elok dan kuah pekat semula
-masukkan hati ayam, kacang dan kismis dan kacau sehingga rata



Selamat mencuba! ✨

You Might Also Like

0 warm concern

SUBSCRIBE

Like us on Facebook